The spring of living water in Rǎducǎneni - photos, videos, facsimiles VIEW

See English version lower down the page:
• Are puteri tamaduitoare • Vindeca afectiuni ale ficatului, stomacului, rinichilor, iar batranii din sat spun ca bolnavii care se spala cu aceasta apa la ochi isi recapata si vederea • Izvoarele de apa minerala de la Raducaneni au fost faimoase si au fost utilizate, in special, in perioada interbelica • Regele Carol al II-lea a premiat, cu diploma de onoare, aceste ape minerale • Legenda spune ca insusi regele isi trata afectiunile cu apa de la Raducaneni • Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in zona, au avut loc mari distrugeri, iar acum, la suprafata, nu mai iese decat un fir mic de apa • "Sa constatat ca apa este foarte utila pentru tulburari intestinale, in situatii de obezitate, tulburari de metabolism, iar studiile pe organe au demonstrat ca aceasta apa se recomanda in colecistite, in insuficienta hepatica, in general boli hepatice. Aceasta este o prima categorie de indicatii. O alta categorie de indicatii sunt in afectiuni renale", a spus medicul Vlad Bejan, in varsta de aproape 90 de ani, cel care a studiat calitatile terapeutice ale apelor minerale • Astazi, statul roman le-a abandonat complet

Au puteri tamaduitoare: vindeca bolile ficatului, ale rinichilor si cele de stomac. Satenii spun ca bolnavii care se spala cu aceasta apa la ochi isi recapata vederea, iar medicii sustin ca poate trata si tulburari grave de metabolism, printre care si obezitatea; potrivit unor documente existente in Arhivele Statului, care arata studiile facute de medici in perioada interbelica, pot trata si astmul. Foarte putina lume, chiar si dintre ieseni, cunoaste calitatile miraculoase ale apelor minerale de la Raducaneni. Asta deoarece au fost studiate intens in perioada interbelica, iar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, zona a fost bombardata, cele mai multe izvoare s-au astupat. In perioada interbelica, unul din localnici imbutelia apa minerala si o vindea, in special, evreilor. La randul lor, evreii o foloseau pentru a-si trata bolile, dar si vindeau o parte la Bucuresti. Legenda spune ca si membrii Casei Regale a Romaniei foloseau apa, in scopuri terapeutice, cumparata de la evreii care o aduceau de la Raducaneni. De aceea, Regele Carol al II-lea a premiat apele minerale de la Raducaneni cu diploma de onoare. Pentru a le scoate din nou din subteran, este necesara o investitie de milioane de euro. Acum, a mai ramas doar un fir mic de apa. Pentru ca statul roman le-a abandonat, este asteptata initiativa unui intreprinzator privat.

Din huma lupilor

Izvorasc din adancul padurii, dintr-un loc greu accesibil, unde se intalnesc dealurile mari de la Raducaneni. Izvoarele sunt intr-o "caldare" impadurita, o vale formata de intalnirea a doua dealuri. "Izvorul cu apa tamaduitoare vine din adancul padurii. Acolo, terenul este humos. Cand eram copii, se duceau femeile si luau huma si o dadeau, in loc de talc, la fundul copiilor. Iarna, pe ger, cand nu aveau ce manca, lupii mancau huma din zona respectiva", isi aminteste Ion Augustin, unul din batranii din Raducaneni. Potrivit documentelor din Arhivele statului, localnicii si-au dat seama de calitatile tamaduitoare ale apelor minerale de la Raducaneni inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, pe la 1850. De aceea, unii localnici, cu spirit intreprinzator, au luat terenurile din zona si au inceput sa imbutelieze apa. Documentele istorice arata ca apa de la Raducaneni a fost imbuteliata, pentru prima data, in anul 1930. Se spune ca cei care au imbuteliat apa au facut averi frumusele, pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Principalii clienti erau evreii. "Imi amintesc ca, pe cand eram copil si ma duceam cu vitele, era unul Poienaru, care isi facuse o cusca din lemn, din scandura, si vindea cu un leu litrul de apa la evrei. Erau bani gauriti, un leu gaurit. Evreii o cumparau sa se trateze, ca e buna pentru ochi, pentru rinichi si pentru plamani. Este un fel de apa medicament", a povestit Ioan Augustin.

Primele dovezi stiintifice
Medici renumiti din perioada interbelica foloseau apa minerala de la Raducaneni, pentru a trata bolnavii. De exemplu, printr-o scrisoare trimisa, in anul 1930, ministrului Sanatatii, de catre prof. dr. A. Techari, acesta il informeaza pe marele demnitar ca a facut mai multe studii, tratand bolnavii de rinichi, de plamani si de ficat cu apa de la unul din izvoarele de la Raducaneni, obtinand rezultate remarcabile. "Astfel, acest izvor ar fi indicat mai ales in astmul pulmonar", se arata in scrisoarea profesorului Techari, care mai adauga ca o alta calitate importanta a apei este faptul ca mareste, semnificativ, secretia biliara. bile secretion. Intr-o alta scrisoare, trimisa Ministerului Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, la data de 20.10.1940, de medicul C. Adamesteanu, se arata rezultatele deosebite obtinute de acesta in tratarea bolilor de ficat, a gastritelor, a ulcerului gastric si a bolilor grave de rinichi. "Astfel, gastrilagiile au disparut dupa o cura de cateva zile, iar regimul alimentar a putut fi largit, fara tulburari", se arata in scrisoarea medicului C. Adamesteanu. Alte scrisori similare vorbesc de tratarea hepatitelor. Alte studii au fost facute in anii 1928 - 1929, de medicii Adrian Mayer si Radu Cernatescu. Dupa anii '30, studiile au fost cercetate de medicul Vlad Bejan, acum in varsta de aproape 90 de ani. "Apele minerale de la Raducaneni sunt caracteristice apelor din Podisul Moldovenesc, in sensul ca au un caracter fizico-chimic care ii confera unele proprietati terapeutice. Sunt dispersate pe o suprafata mai larga in panta, incat cele sapte izvoare pe care le-am cunoscut noi erau la distante diferite, dar si la adancimi diferite. De la adancimi diferite era sursa minerala", a declarat, pentru cotidianul BUNA ZIUA IASI, medicul Vlad Bejan.

Pierdute pentru totdeauna?
Din pacate, deocamdata, astazi nu putem beneficia de efectele tamaduitoare ale apei din Raducaneni. Impreuna cu unul din ghizii pusi la dispozitie de primarul comunei Raducaneni, Neculai Botezatu, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au urcat pana in inima padurii, acolo unde apa minerala iese la suprafata, acum doar printr-un firicel. In perioada interbelica, cei care vindeau apa la sticla facusera niste drenuri. In padure, apa iesea prin vreo sapte tevi. Erau atatea tevi cate izvoare ieseau la suprafata. Nu toate izvoarele aveau aceleasi calitati. Unul era bun pentru plamani, altul pentru ficat, altul pentru rinichi etc. Fiecare spunea de ce sufera si cumpara apa care ii trebuia. Acum, din padure nu iese decat un firicel de apa. O sticla de un litru se poate umple dupa aproape cinci minute de asteptare. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, locul a fost bombardat, iar multe din drenuri s-au stricat. "In timpul razboiului, au fost mari distrugeri. Noi, cei de la Catedra de Balneologie din Iasi, nu am mai putut explora dupa aceea decat in afectiuni renale", isi mai aminteste medicul Vlad Bejan. Intre timp, pentru ca in zona nu s-au facut investitii, au avut loc alunecari de teren care au astupat sase, din cele sapte izvoare. Fostul presedinte al Cooperativei Agricole de Productie (CAP) din Raducaneni a incercat sa revalorifice calitatile apelor minerale, dar nu a reusit. Drenurile pe care le ridica impreuna cu satenii se prabuseau repede, din cauza terenului alunecos. "A incercat fostul presedinte de CAP, Neculai Pop, sa faca captare, dar nu sa putut, pentru ca tot ce se construia, se darama. Construiam, venea nisipul si darama tot. Cooperativa a vrut sa faca o statie de imbuteliere in fata primariei. Dar debitul era prea mic. Daca s-ar putea capta izvorul principal, ar fi economic. Dar trebuie niste puturi mari si drenuri. A vrut si o companie franceza sa imbutelieze aceasta apa, dar investitia era mare si au renuntat", a marturisit batranul Ion Augustin.
Mult mai tarziu, a fost captat unul dintre izvoare. Apa din acest izvor a fost adusa printr-o teava undeva, in sat, langa Biserica Catolica din Raducaneni. Dar aceasta apa nu este mineralizata atat cat trebuie, astfel incat sa pastreze calitatile tamaduitoare. Astfel, apa care curge prin aceasta teava este dintr-o panza freatica recenta, aflata undeva mai la suprafata. Se pare ca aceasta panza freatica se intersecteaza cu izvoarele minerale, preluand doar o mica parte din calitatile lor. Apa minerala curge doar pe teava de metal din padure. "Acolo de unde izvoraste apa cu puteri tamaduitoare, panza freatica este rosiatica. Dar, din cauza terenului nisipos, nu sa putut capta apa si sa o aducem in sat. Sa adus apa, in sat, din zona respectiva, dar nu e din izvorul bun, cel cu puteri tamaduitoare. Captarea facuta jos, in sat, langa Biserica Catolica, este dintr-un izvor aflat putin mai incolo de izvoarele de apa minerala. Chiar si asa, vine lumea din oras, se spala la ochi, bea. Dar, repet, acolo, in sat, nu este apa din izvorul care trebuia captat", a precizat Ion Augustin.

Din inima Podisului Moldovei

Apele minerale de la Raducaneni contin, printre altele, Sulfat de Calciu, Bicarbonat de Calciu, Bicarbonat de Sodiu, Bicarbonat de Potasiu, Bicarbonat de Magneziu, Bicarbonat de Fier, Clorura de Sodiu, Oxid de Aluminiu, Litiu, Siliciu, Fosfor, Hidrogen Sulfurat etc. Studiile geologice arata ca mineralizarea apei are loc la mare adancime, la "contactul dintre argila manoasa din fundament si pachetul gros de nisipuri fine, ambele componente ale complexului sarmatian foarte raspandit in Podisul Moldovenesc", se arata intr-unul din studiile mai recente, realizate de doctorul in chimie, Alina Stefanache, sub indrumarea medicului Vlad Bejan. "Apa se mineralizeaza prin saparea sarurilor remanente, ce au fost depuse, in acelasi timp, cu marnele argiloase, de catre Marea Sarmatica", se mai arata in studiul amintit.

Investitii


Primarul comunei Raducaneni, Neculai Botezatu, a comandat propriile studii bio-chimice si a realizat unele studii de fezabilitate, in incercarea de a pune, din nou, in valoare calitatile apelor minerale.
Acesta a spus ca Primaria Raducaneni este dispusa sa realizeze cu un eventual investitor, in parteneriat public - privat, o statie de imbuteliere sau o statiune balneara. "Investitia trebuie sa fie destul de mare. De ordinul milioanelor de euro. Au venit si cei de la Coca-Cola, dar au spus ca debitul este prea mic. Daca se capteaza, insa, cum trebuie izvoarele, se poate ajunge la un debit mai mare", a declarat, Neculai Botezatu, primarul comunei Raducaneni.

Premiate de Carol al II-lea

Medicul Vlad Bejan, care a lucrat la Catedra Balneologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, a dezvaluit cateva din rezultatele recente ale studiilor privind calitatile terapeutice ale apelor minerale de la Raducaneni.
"Analizele facute de Facultatea de Medicina din Iasi au stabilit ca este vorba de ape oligo-minerale. Dupa analizele fizico-chimice, s-au facut studii de farmaco-dinamice pe animale. Este o scurta experienta, in ceea ce priveste influenta asupra afectiunilor umane. Sa constatat ca apa este foarte utila pentru tulburari intestinale, in situatii de obezitate, tulburari de metabolism, iar studiile pe organe au demonstrat ca aceasta apa se recomanda in colecistite, in insuficienta hepatica, boli hepatice, este o categorie de indicatii. O alta categorie, sunt recomandate in afectiuni renale", a mai aratat medicul Vlad Bejan. Afirmatiile medicului iesean stau marturie pentru faptul ca apele minerale de la Raducaneni erau foarte apreciate de Casa Regala. "Apele minerale de la Raducaneni au participat la concursuri nationale. Apa minerala de la Raducaneni a primit diploma de onoare, din partea regelui Carol al II-lea. Noi am avut in original decretul regal care autoriza valoarea terapeutica a apei", a adaugat medicul iesean.

The spring of living water in Rǎducǎneni - photos, videos, facsimiles VIEW

  
Monday, August 16, 2010

The Mineral Springs of Raducaneni.

History

The exact source of the mineral springs, seven in number, is unknown. The waters rise in an inaccessible location in what is known as a "bucket" forest, deep woods in a valley between two high hills.  According to documents in the state archives, the healing powers of the water in the natural springs of Raducaneni have been known since the mid-nineteenth century. John Augustine, one of the village elders recalls that in the winter, when there was no food, wolves used to eat clay from that area and mothers used to use the clay as a protection against nappy rash on the backsides of their babies.

Documents indicate that the water was bottled for the first time in 1930. Most of the customers were Jews who both used and sold the bottled water. Among others, King Carol II is reported to have enjoyed the therapeutic properties of the water and to have issued a royal decree granting it honorary recognition.

John Augustine reports that as a child he went to a man called Poienaru who had a large wooden box filled with liter bottles of water, marked with a picture of a lion with some words in Hebrew script. Pioenera told Augustine that it was medicinal water, good for the eyes, lungs and kidneys.

Therapeutic powers of the Raducaneni mineral water

Dr. Vlad Bejan, aged 90, who has made a study of the mineral water, claims it is helpful in the treatment of bowel disorders, obesity, metabolic disorders, gall bladder problems, liver diseases of all kinds and renal illnesses. His work as a doctor in the Department of Pharmacy and Medicine in the University of Iasi included tests on animals which confirmed the effects on humans.  His claim receives support from a letter sent by Prof. Dr. A Techari who reports that he treated patients with kidney, lung and liver ailments with remarkable results. Documents in the State Archives report successful treatment of asthma while in another letter sent to the Ministry of Health and Social Welfare on 20.10.1940, Dr. C Adamesteanu writes of outstanding results in the treatment of gastritis, gastric ulcer and serious kidney disorders. In other studies conducted in the years 1928-9, Drs. Cernatescu Rado and Adrian Mayer attest to the healing powers of these waters.

Villagers even go so far as to claim that washing eyes with this water can restore sight.

Chemical composition of the water.

An article in the newspaper, Hello Iasi, discusses the physical-chemical character of the waters which it claims is characteristic of mineral springs in the Moldavian plateau. In this case, the seven springs are at different depths and in different areas, each with different healing properties. A recent PH.D. study conducted by Alina Stefanache under the guidance of Vlad Bejan explains that the water receives its chemical ingredients from clay deposited in the past from the Sarmartic Sea, enabling ground water to absorb minerals from the clay and fine sand layers widespread in the area as it filters down. These layers contain inter alia calcium sulphate, calcium bicarbonate, sodium bicarbonate, potassium bicarbonate, magnesium bicarbonate, bicarbonate of iron, sodium chloride, aluminium oxide, lithium, silicon, phosphorus and hydrogen sulphide.   

Recent history and present situation

During the Second World War, the area was bombed and many of the pipes which had carried the spring water were destroyed. In addition, there were landslides which filled in six of the seven springs. The water which can still be retrieved flows very slowly and is surface water so it lacks the healing properties of water at the deeper levels.  For a while, there was a small catchment area near the Catholic Church where villagers used to come to wash their eyes and drink the water though its healing powers, if at all, were minimal and today there is no spring water in Raducaneni.

Attempts have been made to again make the healing waters of the springs available. The Agricultural Production Cooperative (CAP) tried to open a station to fill bottles with the mineral waters in front of the city hall but the flow was too poor and every attempt to clean out the springs failed because constructions collapsed on the slippery ground.

The mayor of Raducaneni, Nicolai Botezatu, aware of the value to the population of medicinal springs in the area, commissioned his own feasibility studies. He said the city is willing to enter into partnership with an investor and create either a mineral water bottling plant or a spa.  At the moment, possible investors like Coca Cola say the flow is too slow to make the projects economically viable but the mayor believes that given enough capital, the rate of flow can be increased as water is drawn from a deeper source. As no-one in the Romanian government is interested, the town council of Raducaneni is hoping for the investment and initiative of a private entrepreneur.

Today hardly anyone in Raducaneni or its surrounds knows about the existence of such a valuable natural asset.   

Galerie foto Photo Gallery

Galerie video Video Gallery